Nagy Eszter
www.nagyeszterdesign.com
szül: Beszterce, 1990

A MAGYAR LÉLEKPÉNZ Kísérlet a magyar mentalitás pénzre váltására
Nincsen öröm, üröm nélkül… és fordítva. Diplomám célja egy új, keserédes magyar papírpénz megtervezése, mely a magyar mentalitáson alapszik. A pénz egy olyan eszköz, mely az adott nemzetet, országot képviseli, viszont a jelenlegi bankjegyeink nem igazán adnak visszajelzést arról, hogy igazából milyenek is vagyunk.
Kezdetben hagyományőrző módon szerettem volna újraértelmezni a papírpénzt, tehát olyan magyar büszkeségek után kutattam, melyeket szívesen látnánk egy ilyen felületen, illetve, hogy mit gondolnak rólunk külföldön, mi az amiről rögtön a magyarok jutnak az eszükbe. A paprikán, a Rubik kockán és a pulin túl előbukkant sok furcsa és negatív dolog is. Ezek bizony igazak, de magunkra ismerünk bennük, így képesek mosolyt csalni az arcunkra. Hiszen a magyar nép egy öniróniával átitatott büszke nemzet, többek között viszontagságos történelmünknek is köszönhetően, mely nagy nyomott hagyott a mentalitásunkon. Tehát úgy döntöttem, hogy inkább a magyar lelket veszem alapul és annak megfelelő papírpénzt tervezek, vagyis keserédes bankjegyeket, sok pici utalással.
Tehát milyenek is vagyunk mi, magyarok? Cinikusak, elégedetlenek, pesszimisták és szeretünk panaszkodni. Emellett viszont kreatívak, vendégszeretőek és intelligensek vagyunk, továbbá csodás, perverz népmeséink, morbid mondókáink, furcsa helységneveink, megmosolyogtató szólásaink vannak és egy jó adag öniróniával is rendelkezünk. Igyekeztem ezt a kettősséget összhangba hozni a lélekpénzeimen, melyek első látásra vidámnak és kedvesnek tűnnek, viszont amint elkezdjük beleásni magunkat a részletekbe, elénk tárul magyarságunk borús oldala.
Vissza

VISART © 2004 - 2018