Rácz Zoé
www.zoeracz.com
szül: Budapest, 1992

tanulmányok
2011-2017 VISART Művészeti Akadémia

szakmai tapasztalat
2012 Alapvető Jogok Biztosa - logóterv
2015-2016 Prostep kft. - grafikus
2016 Taurus Önkéntes Nyugdíjpénztár – logóterv, arculati kézikönyv


Check-in Places
Budapest utcanév és házszámtábláinak vizuális koncepciója

Egy városképnek nem csak az épületek és terek, hanem az utcákon megjelenő feliratok is szerves részei. Célom, hogy Budapest megismerésével a múlt és a jelen átélhetővé váljon, ezzel biztosítva a város fejlődését. Ebben az értelmezésben segítene a Budapest városrészeinek jellegzetességére reflektáló információs rendszerének kiépítése. Ez az új rendszer megkönnyítené a városban járó, ott élő emberek számára az információk értelmezhetőséget, és beépülne a város arculatába, egy egységes, a városrészekből építkező vizuális világgal.

A városrészek újrafelosztásával, aszerint, hogy a város hogy fejlődött és rendeződött át az évtizedek alatt, figyelembe véve a történelmileg és kulturálisan kiemelkedő elemeit, tervezem újra budapesti információs rendszerét, szem előtt tartva, hogy a vizuális megjelenés és az információközlés párhuzamban maradjon és erősítse egymást.
Az információs rendszer magában foglalja az utca és házszámtáblákat. Ehhez kiépítek egy szabványrendszert az utcatáblákra optimalizálva, ami a legszélsőségesebb esetekben is használható.

Vizuális szempontból öt városrészre osztom Budapest centrumát, ami a meglévő városrészeken alapszik. Ezeknek a városrészeknek a lakói szavaznak, hogy melyik hely vagy találkozási pont az, ami jellegzetessége a városrésznek, melyik kapjon meghatározó szerepet a városrész információs rendszerében. A meghatározó helyek jellegzetességéből merített elemeit alakítom az adott városrész emblémájává és terülő mintává.
Vissza

VISART © 2004 - 2018